Skip to content

finullsfar-lammkott-stockholm

Till lammkött

Till lammskinn

Finullsfår

Det svenska finullsfåret är en utrotningshotad lantras.

Utmärkande för rasen är den mjuka glansiga, silkiga, finfibriga och finkrusiga ullen som förekommer i vitt, svart och brunt. Tackorna har mycket hög fruktsamhet, goda modersegenskaper och hög mjölkproduktion. Det mest fantastiska med finullsfåret är dess allsidighet. Eftersom rasen är en lantras har djuren fått behålla de egenskaper och instinkter som naturen menat att de ska ha.

Fåren får i regel många lamm, men har också de egenskaper som krävs för att ta hand om flera lamm. De är otroligt duktiga naturvårdare, samtidigt som de ger ett smakrikt, marmorerat kött med de egenskaper en kvalitetskräsen kock kräver. Fårens ull är den mest eftertraktade i Sverige på grund av dess finfibrighet. Lammskinnen är de mjukaste som finns och passar därför utmärkt som babyskinn, men de har även använts inom sjuk- och äldrevård för att motverka liggsår.

Ett välmående finullsfår ger maximalt utbyte, både till naturen och oss människor. Våra finullstackor lammar i början av april.

Vi är glada att vi valde finullsfåret

Det är mycket trevliga och sällskapliga djur som verkligen ger oss mycket tillbaka. För närvarande har vi 95 tackor och 5 baggar. Vi kanske inte känner igen alla individer, men många är personligheter som är väldigt trevliga att umgås med.

Till sättet är våra får nyfikna, de flesta är tama och klappvänliga, men något reserverade. För att bli kompis behöver man helst sitta hos fåren i en halvtimme. När väl det är avklarat blir man krafsad på av en klöv om man skulle råka stanna av i klappandet i mer än två sekunder. De allra flesta av våra tackor har ett personligt namn och blir på många sätt en del av våra liv.

Starka personligheter hos våra finullsfår

Nedan går att läsa om några av de starkaste personligheterna.

Ingrid & Irma

finullsfar-irma-ingrid
Irma och Ingrid är idag nio år gamla och blev uppfödda med flaska. Irma vägde 2,1 kg när hon föddes och halkade tidigt efter sina två större syskon. Irma blev kompis med Ingrid, som bara vägde 1 kg när hon föddes. Irma och Ingrid följdes åt hela 2009, fick följa med in i köket och vänta på flaskmjölken och hänga i trädgården. Så fort lagårdsdörren öppnades kom de rusandes genom grindar och över halmbalar. Idag är Irma och Ingrid stora, duktiga tackor, som gärna tar täten och tycker att de är lite mer människa än de andra fåren. Irma är vårt mest glamourösa får och förväntar sig alltid att bli klappad först. Ingrid är lite svårare, men vill alltid bli kliad på ryggen.

Neko Case

Neko-Case-finullsfar-jannelundsgard
Lilla Neko Case hade tre stora bröder som fick den mesta av modersmjölken. Med lite flaska klarade sig ändå Neko bra, och blev tidigt en personlighet som sticker ut. Hon har ett litet överbett, som gör henne ännu lite sötare. Neko är dotter till tackan Clillary Hinton, som döptes av vår vän Martina Jarminder.

Beata

beata-finullsfar
Beata har alltid varit en av våra keligaste tackor. Länge gick hon under namnet 52:an, efter sitt öronmärke, men när vår vän Fredrick Federley hälsade på fick hon namnet Beata. Beata vill bli klappad i uppskattningsvis en timme. Om man som minst tittar bort från henne krafsar hon med klöven på ens hand. Det enda godtagbara sättet att sluta klappa, är när hon själv väljer att gå för att äta/sova.

Iconapop

Iconapop-finullsfar-jannelundsgard
Varifrån Iconapop fått sitt namn säger sig självt och namnet är enligt popgruppen ”det bästa namnet vi hört!!!<3”. Iconapop är en busig tacka. Om det ska motas hoppar gärna Iconapop på tvären och tar ett eller annat jämfotahopp.