Skip to content

Framtidens protein?

Jag deltar i Coop:s stora kampanj för framtidens protein: bönan. I filmen som rullar både digitalt och i reklampauser på TV deltar också The Mauler och Mathias Dahlgren – ett bra gäng!

Här hittas filmen: Framtiden protein

Och här en fördjupande film där jag berättar om vår omställning till mer vegetabilier på gården, men också om varför djuren är viktiga för oss: Varför började bonden Adam odla bönor?

Mycket bra och viktigt att Coop gör det här, och faktiskt försöker förändra konsumtionen hos sina kunder till att bli bättre för klimatet. Det är inte särskilt svårt att övergå delvis till vegetabiliska livsmedel, och då är bönor, ärtor och andra baljväxter livsviktiga i sin enkelhet. Också ganska skönt med något så konkret som en enkel böna i dessa tider när det pratas food tech och insekter. De växer ju här, överallt.

3 Comments

 1. Johan Brändström

  4 år ago  

  Hej Adam!

  Först och främst, intressant blogg och fint att du driver frågan om hållbarhet i jordbruk. Det är ett område som är eftersatt i samhällsdebatten, det behövs fler som du! Jag bedriver själv en liten privat forskning (och en blogg) där jag visualiserar människans klimatpåverkan i olika sektorer. Utifrån ett väldigt utzoomat perspektiv är lamm och nötkött klimatbovar vad det gäller växthusgasutsläpp, ett exempel är det här inlägget om olika proteinkällors växthusgasutsläpp . Där ser man att det inte går att äta lamm eller kött mer än någon gång i veckan, sen har man slagit i taket för växthusgasutsläpp från livsmedel om vi ska leva hållbart. Jag menar att en beteendeförändring krävs, att vi nästan måste gå helt ifrån kött eller minska drastiskt (till kanske en tiondel). Jag är nyfiken på din syn på det här från ditt perspektiv med biologisk mångfald etc, hur mycket djur behöver vi globalt/lokalt för att en tillräcklig mångfald bevaras? Räcker det med att vi har djur på betesmarker där man inte kan odla grödor och ser till att vi äter grödorna vi odlar direkt?

  Ha det bra!

  https://uploads.disquscdn.com/images/283287cab4fbfe7fd48316d60ef0f3e8f218c43706d219bb55dae04f06b35d88.jpg

  1. Adam Arnesson

   4 år ago  

   Hej Johan!
   Tack för din kommentar! Det är inte lätta frågor, och det finns inga helt raka svar tycker jag. Jag ser djurens huvudsakliga uppgift som att just skapa biologisk mångfald mm, men är i grunden inte emot att äta kött från djur som levt ett bra liv och gett upphov till andra viktiga saker än att bara bli kött. Som läget ser ut i Sverige skulle fler betande djur vara berättigat, många marker med höga värden växer tyvärr igen. Och jag tror i viss mån att man skulle kunna öka konsumtionen av just detta kött, där djur betat naturbetesmarker. Men det måste motsvaras av en mycket större minskning av det kött som inte bär på dessa värden. Tex kött från nötdjur som inte betar, grisar och fågel i konventionell produktion. Den totala konsumtionen behöver definitivt minska. men jag tycker nog att man med gott klimatsamvete kan äta kött från gräsuppfödda djur ett antal dagar i veckan, eller åtminstone till söndagsmiddag. Kommer att skriva mer ingående inlägg om detta snart!

   1. Johan Brändström

    4 år ago  

    Hej! Nu börjar debatten bli intressant! Klart är att vi måste minska våra växthusgasutsläpp, vore vi färre skulle vi kunna äta på av djur som gått på grönbete, men nu får varje enskild individ bara äta litegrann om totala summan ska hålla sig på en rimlig nivå. Vi behöver dock en omställning i jordbruket, de djur vi faktiskt äter måste komma från en gård som tex. din där de haft det bra och produceras/lever. (Även om dessa individer om jag förstått det rätt släpper ut mer co2 per kilo kött än de som är ihoppressade i en ladugård och lever på kraftfoder, men det senare är en väldigt dålig lösning av så många olika anledningar att det inte håller). Det finns många bra och spännande lösningar på alternativa proteinkällor och livsmedel jag tänker skriva om på min blogg!

    Gällande biologisk mångfald, undrar jag ändå om den mångfald vi har i Sverige är något artificiell? Jag menar innan människan kom hit fungerade ekosystemen utan några tama djur. Hur var det med blommor och bin innan vi kom hit, jag är nyfiken!? Sen tycker jag det här är ett besvärligt ämne, många tenderar att använda biologisk mångfald för att få äta mer kött, när det i själva verket är så att köttkonsumtionen i sin helhet är den enskilt största anledningen till att vi globalt har stora monokulturer som breder ut sig och faktiskt utrotar många arter. Men jag har hur som en stor förståelse för att det finns många fördelar med att bevara den mångfald vi har, men det är inte genom att äta mer kött utan genom att ställa om jordbruket.

    Det är ett komplext ämne som jag kan prata mycket om, men skulle gärna diskutera över telefon om du har tid och lust! Maila mig på larsjohan.brandstrom@gmail.com om du tycker det är en bra idé!

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>