Skip to content

Mjölksegerns sötma övergår snabbt till beskt

Nu står det klart att Svensk Mjölk vinner över Oatly i Marknadsdomstolen. Oatly får inte säga saker som att havremjölk är som mjölk, fast för människor. Segerns sötma smakar säkert väl i LRF:s (Lantbrukarnas Riksförbund) korridorer där mjölklobbyn huserar. Dessvärre, för dem, övergår nog den söta mjölken till en mer bitterljuv stämning.

Processen mellan Svensk Mjölk och Oatly har pågått i över ett år och har kantats av hätska debatter, där starka känslor från båda sidor fått sätta tonen. Det är alltså fraserna: “No milk. No soy. No badness” och “It´s like milk, but made for humans” som stått I centrum. Slutsatsen är nu att Oatly inte får använda sig av formuleringar som antyder att mjölk är dåligt för människor. Marknadsdomstolen är högsta instans och kan inte överklagas, alltså måste Oatly betala ett vite på ett antal miljoner kronor samt rättegångskostnader på runt 1,2 miljoner. En helt okej pengasumma om man beräknar den ökning av Oatlys PR-värde som skett under tiden.

Låt oss ta en titt på de trender som syns just nu vad gäller lantbruk och livsmedel. Växtbaserat protein och olika former av produkter som ersätter animalier är de hetaste innovationerna. Oatly är ett utmärkt exempel, som under några år har produktutvecklat mer än vad till exempel Arla har gjort under hela sin existens. Oatly använder sig endast av svensk havre och skapar alltså en helt ny marknad för den svenska havren, och ökar dess värde.

Hur det ser ut för mjölknäringen och mjölkbönders ekonomi överlag behöver vi inte gå in närmare på. Att vara lantbrukare handlar allt mer om att vara flexibel på en rörlig marknad, och det är alltid bättre att leda marknaden än att försöka hejda den. Den industriella djurproduktion som är standard i dag kommer med stor sannolikhet att vara en parantes i mänsklighetens historia. Att driva lantbruk kommer att handla om att samarbeta med naturen, och djuren. Att driva ett hållbart lantbruk som bidrar till hela den här planetens och alla dess invånares bättre hälsa. Att skapa de unika värden som ingen maskin någonsin kommer att klara av att skapa. Där har mjölk, ost och kött en naturlig plats även i framtiden, när det gäller det småskaliga mathantverket.

Ur det här perspektivet; är det inte väldigt dumt att som en branschorganisation för lantbruket, göra sig till ovän med ett livsmedelsföretag som skapar de möjligheter man så länge väntat på? Här är ett företag som leder en marknad och vill bygga upp den med svensk havre. Varför inte söka samarbete istället? Svensk Mjölks stämning var extremt väntad, men lika ogenomtänkt och bakåtsträvande.

Man kan nu anta att jublet hörs starkt i LRF-korridorerna, säkerligen har man skålat i mjölk. Själv funderar jag på hur framtidens lantbruk kommer att se ut. Kommer människan att dricka komjölk om 50 år? Nja, det känns klart mer framtidsenligt att ta en klunk havremjölk idag.

Adam Arnesson

9 Comments

 1. Valter Lautaro Sena Tristant

  6 år ago  

  wow! Super Coolt =) Havre och annat växtbasert är framtiden! =D WOHOO!

 2. Jacob Heitmann

  6 år ago  

  Tack för intressanta tankar från den verkliga aktören: bonden. Detta är lite av en sorgens dag när man istället har missat en fantastisk chans att hjälpa bönder till upplyftande tankar om att öka en produktion av hållbara och miljövänliga varor. LRF förlorade stort, hur mycket de firar och spiller ur sina pipmuggar när de skålar med varandra. Sverige(!) förlorade stort.

  Men samtidigt kanske det såddes ett litet havrefrö hos någon mjölkbonde, som en dag, kanske om 50 år, står på torget framför regeringen och skrålar: ”Hjälp mig odla vegetabilier till mina medmänniskor! Ingen vill dricka min bröstmjölk längre!”

  1. Valter Lautaro Sena Tristant

   6 år ago  

   =) Cowspiracy ska visas i EU parlamentet den 2 dec, Det händer så mycket förändrinar, det som hände Oatly var inget bakslag. Nu är det bara att resa sig och komma tillbaka 1000 gånger starkare. Veganismen är framtiden, framtiden är nu.

   1. Jacob Heitmann

    6 år ago  

    Det är vi som har vuxit upp som kan se vem som egentligen kommer att vinna. Ett slag må de ha vunnit, men kriget är inte över.

    Stor respekt till Jannelunds Gård som är vuxen och sansad, som kan tänka längre än vad näsan kan spruta ut mjölk. 😉

    1. Adam Arnesson

     6 år ago  

     Tack för fina kommentarer! Det här är nog bara början på något bra. Allt fler börjar se möjligheter i växtbaserat istället för en massa hot. Företag som Oatly och deras vilja av att skapa en bättre värld är ett föredöme.

 3. Maria Stjärnljus

  6 år ago  

  Bra skrivet! Härligt med bönder som vågar se framåt, det gynnar ju både dem själva, och andra människor och djur. En eloge till dig, det behövs fler som du – och ni behöver synas!

  1. Adam Arnesson

   6 år ago  

   Tack så mycket! Det finns fler, men vi blir ofta skymda bakom organisationer som LRF, tyvärr.

 4. roxpace

  6 år ago  

  Underbart skrivet, mycket nyanserat och kloka tänkvärda ord även för andra så som LRF / Svensk Mjölk

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>